LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Vita Sniperi Elaboratum: 1) Stojí to vůbec za to?

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 37
Datum: 2008-05-13 14:22:25
Napsal: rotmistr BERTÍK
Komentář: První článek ze série o odstřelovačském řemesle v airsoftu se zabýva jeho klady a zápory.







Tato otázka je poměrně na místě. Vetšinou je totiž realita trošku jiná než v najivních plánech potenciálních sniperů. Ostatně to je důvodem tak častého odpadu v odstřelovačských řadách. Poměrně častým jevem je právě přecházení ze sniperek na AEG kvůli nedostatečné účinnosti a nevyhovujícímu stylu hry. Odstřelovačky v airsoftu mají totiž poměr pořizovací náklady/účinnost poměrně katastrofální. I ty nejlepší a silně upgradované sniperky dají maximálně 20 až 30 metrů učinného dostřelu navíc, a to ještě za dobrých povětrnostních podmínek. Naneštěstí těch pár metrů navíc jsou težce zaplacené z důvodu nehorázně vysokých cen upgradů. Drůhým činitelem výrazně ovlivňující tento poměr je balisticky velmi nevýhodné střelivo, volené hlavně s důrazem na neranivost. Prostě s lehkou plastovou kuličkou se zázraky dělat nedají. Ostatně už i těch 70 metrů při relativně malé dopadové energii je obdivuhodných. Kruciální úlohu zde pak sehrává veskrze geniální hop-up systém, bez něhož bychom byli vděčni i za 40 metrů dostřelu.

Nutno podotknout, že všechny výše zmíněné údaje se týkají težce upgradovaných sniperek (300% a více, M210, výkonné plynovky, CO2), netknuté odstřelovačky mají dostřel srovnatelný s AEG v základu. Přesnost je o málo lepší, nicméně malá kadence střelby (pokud se nejedná o AEG sniperku jako PSG-1) vás opět sráží do role težce znevýhodňeých. Kratší dávka z AEG (spíše z více, jelikož málokdy se poštěstí narazit například na jednočlenou hlídku) a problém s odsřelovačem je vyřešen. Mimochodem full-auto režim vetšiny zbraní je svízelným nepřítelem i majitelů upgradovaných zbraní, například za větrného počasí musíte být skutečná esa v oboru a perfektně znát svou zbraň, aby jste zasáhli cíl na první ránu, zatímco u AEG jen sledujete bílou šňůru kuliček a navádíte ji na úkryt vašeho nepřítele. Z důvodu poměrně velkého strachu ze sniperů máte jistotu, že nepřátelé kulivem šetřit nebudou a pokud je dokonce pořádně překvapíte, očekávejte, že z návalu adrenalinu vás budou zasypávat i po několikerém oznámení, že už jste vlastně mrtvý. Abych to shrnul. Se sniperkou v základu neočekávejte žádné zázraky, spíše před nákupem odstřelovačky zvažte, zda budete ochotni časem investovat i do upgradu.

Již jsem se i letmo dotknul otázky cenové. Ano, sniperky jsou velmi drahé. Při troše snahy, kompletní výměně vnitřních, případně vnějších dílů, a výběru kvalitních upgrade od renomovaných značek se v porovnání s např. levnými činskými kopiemi značkových AEG za ceny okolo 3000 Kč se může cena vyšplhat i na destinásobek (cena samozřejmě naprosto neodpovídá, za tento obnos máte výstavní kulovnici, je to směšné, ale bohužel je to tak). Nadruhou stranu pak ušetříte na výstroji, protože v porovnání s pěšákem toho tolik nepotřebujete a případné mezery a nedostatky s úspěchem schováte pod vašim hejkalem (maskovoacím oblekem), nedílnou součastí každého odstřelovače. V současnosti může cenu snížit nákup čínské zbraně za cca třetinovou cenu. Pokud totiž počítáte s upgradem, stejně většinu dílů vyměníte a tak by ona pověstná čínská kvalita neměla být problémem. Kupříkladu v mé pušce mám už pouze dva originální díly, a to pažbu a natahovací páku závěru. V případě, že se spokojíte se zbraní v základu, mohu činskou kopii jen doporučit. Oproti originálům s pružinou M90 - M100 totiž většinou dostanete hned pružinu ekvivalentí zhruba M120. Také v případě, že by vás odstřelovačka nebavila, nemusíte řešit otázku vetšinou nevýhodného prodeje pod cenou k získání mylně investovaných úspor do značkové, mnohanásobě dražší zbraně. Zbraň si pak můžete buď klidně ponechat, nebo také prodat, nicméně ztráta bude minimální.