LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Vita Sniperi Elaboratum: 2) Realita odstřelovačského kumštu v airsoftu

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 38
Datum: 2008-05-13 14:35:54
Napsal: rotmistr BERTÍK
Komentář: V pořadí druhý článek ze série se pokouší o vykreslení reality odstřelovačského řemesla v airsoftu a poukazuje na důležité rozdíly ve stylu hry oproti reálným sniperům.







Odstřelovači v airsoftu to mají bezesporu težké. Jak po stránce finanční nákladnosti, tak i po výkonnostní odstřelovačských pušek. Realný odstřelovač má oproti cílí výhodu v podobě několi stovek metrů učinného dostřelu navíc. Vy si můžete nechat zdát o pětatřiceti metrech. Je neuvěřitelné, jak je nepřítel, hnán urgentní potřebou vaší likvidace, schopen rychle tuto vzdálenost urazit. Ve váš prospěch však hrajou obavy nepřítele. Na akci o větším počtu zúčastněných totiž nemá jistotu, že při vašem pronásledování nenarazí třeba na nepřatelské družstvo, náležitě ukryté a připravené po zaslechnutí doprovodných zvuků urychleného přesunu družstva lesem, schopné zlikvihovat jeho i s celým týmem do páru vteřin. V tomto případě se nepřítel většinou spokojí jen s fází krytí a protiútoku, pokud se tedy nerozhodnete pro likvidaci většiny jednotky a okamžitě se stáhnete. Nepřeceňujte své schopnosti, nepřátelské družstvo může oplývat palebnou silou nejméně o řád vyšší, než vy. V případě, že na pozici setrváváte příliš dlouho, ztrácíte kruciální výhodu překvapení trvající jen pár vteřin a stáváte se snadným cílem. Místo toho zlikvidujte, pokud možno, velitele, případně ještě další atraktivní cíle dle kadence vaší zbraně, vašich schopností a danné situace (sniper, kulometčík, radista atd.) a okamžitě se stáhněte. Tímto ovšem vaše spanilá jízda ještě končit nemusí. Nepřátelské družstvo momentálně prodělalo incident, jenž ho alespoň na chvíli vytrhne z klidu a na tom vy můžete stavět. Táhněte za nimi jako zdivočelý pes za zraněným jelenem, dychtivě toužíc po další možnosti k útoku. Pokud vás jednotka totiž s jistotou nezabila, mělo by s vámi počítat. Jestli se nejedná o perfektě sehrané družstvo, kde každý zastavá svou funkci a sleduje tu část okolí, která mu byla přidělena ať se děje co se děje, může být věnována až přespřílišná pozornost týlu na úkor jiných stran. Pokud se ještě občas z houštiny za jednotkou ozve nějaké to zapraskání, výsledek bude umocněn. Pokud družstvo zrovna nikam nespěchá, může se rozhodnout pro vaši likvidaci. Tímto je buď zdržíte, nebo při troše štěstí ještě rozšířite řadu zářezů na vaší pažbě. A pokud se opět nenecháte zlikvidovat, můžete pokračovat ve vaši úspěšné demoralizaci jednotky. Ve výsledku pak může vámi rozrušenou a střelbou prozrazenou jednotku zlikvidovat někdo jiný, nebo je alespoň zdržíte a odlákate od jejich zamýšleného, pro vaši stranu povětšinou nepříznivého, plánu.

Nutno dodat, že výše popsaná situace je dosti idealizována. Kdyby se něco podobného povedlo mě, ukájel bych se myšlenkou na tento vydařený kousek minimálně dalšího půl roku. Nadruhou stranu místo toulání se po lese můžete na příkaz velení čtyři hodiny hlídat muniční sklad, všude okolo slyšet střelbu z epicenter mohutných konfliktů, poslouchat nadšené zkazky o dění od mrtvol proudících z oněch epicenter a osobně o nepřítele ani nezavadit. I o tomhle je airsoft. I jako samostatně operující odstřelovač spadáte pod něčí velení a vetšinou nějaké to toulaní po lese nepřipadá v úvahu. Ono je vás zpravidla, podle názoru velení, potřeba právě tam, kde až tak být nechcete. Sniper totiž není ani tak funkce útočná, jako spíš obranná a pozorovací. Proto očekávejte spíše zařazení k obraně základny než k údernému týmu.

Všechny popsané využití odstřelovačů se tyká těch "čistokrevných" (za svou kariéru jsem moc takových nepotkal. Bohužel daleko častější je varianta pěšáka s odstřelovací puškou), takže jednotlivců nejen vlastnících odstřelovacíc pušku, ale podle své úlohy také hrajících. To znamená mimo zastavěnou oblast oděných do hejkala, operujících samostatně, případně s pozorovatelem či menším sniper týmem (v airsoftu cesta poměrně výhodná), plnících speciálních úkolů. Sniper je totiž jen a pouze specialista. V žádném připadě se v airsoftu nejedná o elitní jednotku, jak někteří doufají. V reálu samozřejmě elitní je, jenomže je to dáno výběrem jedinců a hlavně náročným výcvikem. My obyčejní lidé jsme žádným výcvikem neprošli a proto domnívat se, že nás koupě odstřelovačské pušky, i přes naší neschopnost, posune do ligy elitních, je šílené. Samozřejmě nadáním a vlastní pílí ono kýžené místo po boku nejlepších zaujmout můžete, ale zdaleka k tomu nepotřebujete odstřelovací pušku.