LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Rekonstrukce Bitvy o Břest z roku 1945

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 53
Datum: 2008-06-05 20:55:51
Napsal: rotný SPIT
Komentář: Tento článek popisuje akci očima příslušníka naší jednotky, jež měla za úkol postarat se o organizaci a průběh celé akce. Příjemné čtení!







Břest - 17.5.2008


Slunce pomalu vystupuje nad obzor. Je 4:30 ráno. Kdesi na Moravě, u řeky Bečvy, v jednom malém obydlí se právě rozezněl budík. Ze spacích pytlů se neochotně vyhrabávají rozcuchané hlavy, jejichž majitelé by každý jiný den téměř jistě ještě hluboce spali. Ne však dnes! Dnes se jede pryč, a to ne jen tak někam. Cílem je malá obec Břest nedaleko Přerova, kde se dnes bude země otřásat pod krokem mnoha párů těžkých bot a vzduch bude prosycen pachem střelného prachu a křikem mnoha hlasivek.
Netrvá dlouho a vše je připraveno k odjezdu. 9 osob naložených ve dvou vozidlech se úderem páté hodiny vydává na cestu ještě tichou krajinou. Po příjezdu do cílového místa je jednotka unešena pohledem na zamlžený lán naší země a z oné husté, neprostupné hmoty jako duchové vystupují ti, kteří dorazili již před námi.
Po krátkém seznámení s ostatními členy vykonávajícímu úlohu pořadatelů, stavařů, roznašečů a všeho jiného začínáme připravovat oblast na to, co zde dnes v odpoledních hodinách proběhne. Usměrňujeme neukázněné osoby, zajišťujeme volný prostor pro samotnou akci, střežíme prostory proti neoprávněnému vstupu a kulisu tomu všemu dotváří muži (a i ženy) v dobových uniformách z období největšího válečného konfliktu, jakého kdy lidstvo zažilo.
Čas pádí jako splašený kůň, slunce stoupá na obloze a návštěvníků pomalu přibývá. Naše dolní končetiny začínají pociťovat známky únavy a naše pokožka mění pozvolna barvu dohněda (a u některých jedinců dočervena vytvářejíce přitom na tváři fantastické obrysy). Naštěstí jsme zásobováni tekutinami i jídlem, a tak pokračujeme v činnosti samozvaných pánů areálu.
Okolo poledne přichází první hřeb dne. Najednou se totiž zdálky začne ozývat rachot rotorů a na obzoru se vynořují dva vrtulníky plné výsadkářů. Po několika okruzích nad oblastí se oni muži s padáky počínají snášet z nebe a netrvá dlouho a jsou již mezi námi. Za chvíli je přistáním napodobují i oba ocelové stroje, které se okamžitě stanou středem zájmů přihlížejících návštěvníků.
A již nadchází onen toužebně očekávaný okamžik. Přípravy bojiště jsou u konce a naším úkolem je se teď pokusit shromáždit všechny návštěvníky v dostatečné vzdálenosti od nebezpečné zóny, což nás však stojí mnoho úsilí a nervů. Některé přihlížející osoby totiž nerespektují naše pokyny a riskujíce své zdraví obsazují pozice s lepším výhledem, ale také s větším nebezpečím úrazu. Stačí jedna rádoby chytrá osoba, která strhne ostatní a rozepře je na světě. Potvrzuje se pravidlo, že už pět chytrých osob pohromadě je dav, a dav je jen sešlost bláznů. Nakonec však s přispěním samotných účastníků bitvy vše dostáváme pod kontrolu a samotná rekonstrukce konfliktu může začít.
Ozve se první výstřel. Druhý, třetí…a za chvíli se již přidávají další zbraně a místo se tak mění na pravou válečnou zónu. Atmosféru úžasně dokresluje těžká artilerie a dobová vozidla doprovázející postup pěšího vojska. Iluze je dokonalá – nechybí ošetřování zraněných, útoky a ústupy, pyrotechnické efekty, boje muže proti muži a jiné výjevy z válečné vřavy. Nakonec vše po drtivém náporu spojeneckých vojsk končí vítězstvím té správné strany a my spolu s návštěvníky odměňujeme účastníky bitvy mohutným potleskem. Své “představení“ zvládli opravdu dokonale! Vše končí souboji zejména těch mladších o nábojnice a další artefakty.
Přihlížející začínají opouštět areál a na nás je, abychom ho uvedli opět do původního stavu. Rozebíráme zábrany, čistíme oblast od odpadků a uklízíme, co se dá a kde se dá. Nakonec zůstavá na místě jen holé pole a jen hroudy zahrnutých zákopů dokazují, co se tady dnes dělo. Nasedáme tedy do vozidel a s pocitem dobře odvedené práce a příjemně stráveného dne opouštíme Břest. Za rok třeba zase nashledanou!