LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Airsoftová přestřelka na Ženklavě

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 81
Datum: 2010-06-17 11:33:19
Napsal: podpraporčík VÁLEČNÍK
Komentář: Krátky popis toho co se stalo jednoho pěkného sobotního dne v okolí ženklavy 3.4.2010







I stalo se v naší jednotce, že se přihlásilo na víkend dostatek lidí, aby se dala dohromady pořádnější palebná síla a tak se hledala jakákoliv příležitost provětrat naše zbraně. S drobnou pomocí bývalého člena se domluvila přestřelka s jednotkou z okolí Ženklavy na sobotu na ráno a bylo hotovo.

Sraz členů naší jednotky byl domluven na 0800 na týmové základně. Po ranním nástupu proběhlo zopakování ručních signálů a rychlé projetí základů formací, které, jak se zdálo, si většina po dlouhé zimě pamatuje. Před devátou došel na základnu i bývalý člen nyní kontra(tra)ktor Kofus, kterého jsme svezli taktéž na místo boje. Cesta probíhala krásně, rychle a naše kolona tří osobních vozidel s volacími znaky PANDUR R,Č a L byla i s drobným zablouděním a přejetím odbočky brzy na místě.

Po zaparkování pandurů, se všici dali do strojení svých ušlechtilých těl bojovou výstrojí a mezitím se začali trousit z nedalekého remízu členové FSK, kteří pro tento den představovali naše protivníky. Jakmile byli všichni připraveni, dali jsme se na pochod cca kilometr na hrací plochu, který představoval lesík rozměrů zhruba 300x100metrů. Na jedné straně my, na druhé oni. Uprostřed výbušnina, kterou bylo nutno pro útočníky deaktivovat, pro obránce ubránit.

První a druhá hra dopadla katastrofálně pro naši jednotku, přestože členové vzorně dodržovali pozice ve formaci a konali tak jak konali, nicméně protivník zaujal pozici ležících partyzánů v půlkruhu kolem výbušného zařízení. Jasné je všem militaristům, že proti softovým jednotkám přesné dodržování formace moc neudělá pokud nepřítel pouze leží, a s prstem na spoušti čeká až se kdokoliv dostane do účinného dostřelu. Ale nic netrvá věčně, a po 40 minutách, kdy jsme se neúspěšně snažili dobít aspoň na pozici, odkud bychom byli schopni deaktivace, byla provedena výměna funkcí, takže jsme teď bombu bránili my. Poučeni z předchozích bojů vydal velitel rozkaz rozpustit formaci, a pustit se do akce pouze softově a každý sám za sebe s improvizovanou a náhodnou kooperací jednotlivých členů. A ejhle, fungovalo to a ani protivník, ač bez formací a přehledného řádu pohybu členů, nebyl schopen dobýt to, co měl, takže boj poté ustal na poziční válku typu první světové, kdy každý člen za stromem nebo za nějakou terénní nerovností pouze opatrně vykukoval a hledal vhodnou oběť. Občasné výpady nebo pokusy o útok nebo průlom byli ztrestány střelbou protistrany ale jinak se nic závažnějšího nestalo. Něco po druhé hodině odpolední bojové akce ustaly. Po rozloučení se s týmem, jsme se ještě rozhodli, že si zastřílíme mezi sebou. Pro neznalé naší jednotky, přestřelka mezi námi neznamená nic jiného, než že se jedná o určitou formu anarchistického, bez pravidel vyvolaného deathmatche. Nezáleží na tom, jestli se daná osoba zasáhne, ale spíše kdo koho ztrestá přívalem zbytku munice. Zpravidla se jedná o jednotlivce nebo v tomto konkrétním případě se jednalo o chudáky Válečníka a Urnu, kteří si procvičili ústupový sprint na 100 metrů lesních překážek. Po asi půlhodince, co se jednotka dovyblbnula se členové přesunuli zpět na vyčkávací plochu Pandurů a v poklidu odjeli zase domů.

Nutno podotknout, že náš obchodní šmelinář LG, dokázal prodat oděvní součástku i na airsoftové akci. Celkově vzato akce je hodnocena kladně, jelikož splnila veškeré plány naší jednotky jít se pouze vystřílet, oprášit to, co po zimě zapadlo do víru dějin, a připomenout jak je krásně na světě i bez žen. Nemalou měrou k tomu přispělo i krásné slunečné a bezvětrné počasí.