LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Grill párty 2010

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 87
Datum: 2010-08-26 10:30:40
Napsal: vojín LUKÁŠ
Komentář: Zkušenost a zážitky z akce Grill párty 2010, II. ročník







Rád bych se tímto článkem s vámi podělil o skvělou zkušenost, kterou jsme jako jednotka zažili při organizování a provádění ostrahy akce jménem Grill párty, která se konala ve dnech 11.-12.6.2010 ve Valašském Meziříčí v areálu fotbalového hřiště, od 10:00 dopoledne do půlnoci oba dva dny.

Začalo to tím, že jsme byli organizátorem celé akce poptáni, zda bychom pro ně provedli ostrahu této akce a jsme-li schopni a ochotni do toho jít. Velitel jednotky nejprve provedl průzkum, zda nás bude dostatečný počet – po projití areálu, seznámení se s úkoly nám svěřenými bylo shledáno, že v počtu 12 lidí se akce dá zvládnout (z důvodu různých pracovních povinností jednotlivých členů jednotky byly kontaktováni i členové ze spřátelených útvarů). Při plánování akce bylo nutno zajistit nespočet organizačních náležitostí. My jsme měli hlavně tyto povinnosti:
– dovnitř pustit jen ty, kdo zaplatili vstupné a měli označení barevným páskem na ruce
- hlídat celý areálu fotbalového hřiště
– nepouštět návštěvníky tam kam nesmí (to bylo docela náročné, neboť pro akci byl vyhrazen prostor o ploše cca jedné čtvrtiny z celého areálu, zbývající třti čtvrtiny byly námi střežené, kde byl vstup zakázán)
- odchyt neplatičů v areálu
- vpouštění účinkujících a s tím spojená organizace návozu aparatury a plynulé střídání mezi účinkujícími
- zasahování při případných potyčkách, nebo zranění zranění
- a nakonec po ukončení akce (každý den o půlnoci) vyvedení návštěvníků ven z areálu.

V pátek ráno v 8:00 jsme se jako jednotka sešli na „bázi“. Z naší jednotky nás bylo 10, dále Smoga ze 155.phpp a Kofus ze Shadow wolf. Následovala rychlá instruktáž – rozdaly se mapy areálu, kde byly označeny barevně jednotlivé sektory, které jsme měli střežit. Poté zkontrolování výbavy každého jednotlivce – vycházková + univerzální výstroj, výbava osobní lékárničky, svítilna, PMR, něco do deště, reflexní vesta apod..

Z báze jsme se auty přesunuli k areálu akce. Zde jsme dostali přidělenu šatnu pro naše vybavení, lístky na tři jídla na den zdarma a již nedočkavě jsme se šli projít po areálu, abychom se s ním seznámili dříve, než přijdou první návštěvníci. Po projití areálu následovalo rozdělení povinností každého z nás – hlídání vstupu návštěvníků, hlídání vstupu pro účinkující, ostraha sektoru podia, ostraha prostoru kde byl zákaz vstupu, ostraha komunikace před areálem kde byl zákaz zastavení a stání vozidel, zajištění volného průjezdu pro případný příjezd Policie, HZS a sanity, průběžná ostraha u stánků, atrakcí atd.

První den ostrahy začal velmi zvolna. Počasí bylo opravdu teplé, slunečné, teploty dosahovaly ke 30°C. Lidé začali více chodit až tak kolem 16:00h. Největší nápor nastal po 20:00h. To už jsme měli plné ruce práce. Každou chvíli zachrčela vysílačka a byly podávány nové instrukce. Takže nakonec každý z nás vystřídal v průběhu akce všechna stanoviště. V průběhu pátečního dne bylo pochytáno přes 40 lidí co byli v areálu načerno. Hlavně „přicházeli“ přes plot, kde jsme poté zesílili ostrahu pravidelným patrolováním – a s výmluvou jako: „Já tady bydlím kousek a když chodím na fotbal, tak lezu přes plot“ u nás neuspěli, byli dovedeni k hlavní bráně a zaplatili si vstup jako každý jiný. 20,- Kč za vstup nebylo myslím moc. Jak se přiblížila půlnoc a viděli jsme kolik je tu lidí, pochopili jsme, že půjdeme spát až k ránu. Po půlnoci jsme zajistili všechny vchody, kdy jsme již přestali pouštět lidi dovnitř. To se samozřejmě setkalo s nepochopením příchozích. Po připomenutí, že akce je jen do půlnoci sice odešli, ale neodpustili si někteří nějakou tu nadávku. A teď nastala ta největší práce – sebeovládání, potlačení únavy jak z tepla, tak z celodenního stání na nohou a přesvědčování návštěvníků, aby opustili areál. Toto se dělá špatně když atrakce – kolotoče apod. běží dál a grill stánky obsluhují a pivo stále teče proudem. Do 3:00h ranních jsme postupně vyklidili celý areál. Vyslechli jsme si přitom nadávky na adresu armády, notně opilí spoluobčané vedli s námi své monology o ničem, ale nakonec se to obešlo bez potyček a k žádné vyslovené bitce nedošlo. Nejvypjatější situace myslím nastala u atrakce tzv. HAWK, kdy se pár mladých podnapilých mladíků rozhodlo, že tuto atrakci neopustí. Kolotočáři nás zavolali abychom jim s tím pomohli. Jak jsme tam stáli v téměř plném počtu, mladíci atrakci opustili, ale pustili se do nás slovně – jak je armáda na nic (nechci zde uvádět jejich jadrný slovník, ale stálo to zato to slyšet na vlastní uši), že znají svá práva atd. Po ukončení ostrahy dne prvního jsme se odebrali každý do svého zaslouženého lože buď domů nebo na bázi.

Druhý den byla návštěvnost samozřejmě větší, ale po prvním dni, kdy jsme si to vše již prošli a vyzkoušeli, to již pro nás nebyl problém. Horko bylo větší než předchozí den – 6 litrů tekutin nebyl problém za den vypít, náš pohyb po areálu již byl jistý a leccos jsme již byli schopni předpovědět dopředu na základě zkušeností s dne předešlého. Bret navrhl že zajede pro svého psa bandoga Roniho, aby nám pomohl s nočním „vyklízením areálu“ – tuto možnost jsme uvítali, neboť po předešlé noci jsme již věděli co nás opět čeká a psychologická pomoc takového respekt vzbuzujícího psa nám rozhodně přijde vhod. Jak se blížila půlnoc, opilců přibývalo a agrese lidí se zvyšovala. Bouře, která se přehnala tak kolem 22:30h některé návštěvníky donutila odejít, ostatní byli schováni na podiu nebo u stánků. Na podiu byla parta, která začala skandovat fotbalová hesla a pokřiky. Trochu jsme měli obavy, aby to některé jiné nepopudilo k bitce. Nakonec po dlouhém přemlouvání a vyjednávání se začali sbírat a odcházet domů. Ve stanech byla situace podobná. Tady sice nebyli fotbaloví fanoušci, ale opilá spoluobčanka, která mluvila velmi hlučně a sprostě. V její partičce u stolu byl i jeden návštěvník, který byl úplně „namol“. K překvapení všech přítomných však náš velitel (studovaný zdravotník) tohoto muže nepředal záchytce. Po deseti minutách ho probral tak, že se zvedl a odešel po svých. Několik dalších podnapilých spoluobčanů jsme museli ještě u brány přemluvit k odchodu a brány se uzavřely. Poté jsme se rozdělili, prošli ještě celý areál, zda-li někde někdo neponocuje a tím jsme svou práci zakončili. Na šatně se rozdělila odměna a tím byla akce definitivně ukončena.

Závěrem bych chtěl říci, že sloužit na civilní akci ve vycházkové výstroji nebyl špatný nápad. U mnoha to vzbuzovalo respekt a zájem, i když samozřejmě také nevalné komentáře, většinou mladých a alkoholem posilněných. Dle komentáře hlavního pořadatele dosud lepší spolupráci s nikým jiným neměl než s námi, a my osobně jsme akci shodnotili také kladně.

Takže velký dík patří všem, kteří se zůčastnili této služby, skvělá byla sehranost mezi jednotlivými členy a členy externími, hlady jsme netrpěli, žízní také ne a každý si domů odnesl také spoustu zážitků a zkušeností.