LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Den NATO, 15.září 2007

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 24
Datum: 2008-01-14 22:51:27
Napsal: desátník SPIT
Komentář: Na ostravském letiští se konal již sedmý ročník této akce a naše jednotka na něm samozřejmě nemohla chybět...







Den NATO, 15.9.2007



Tohoto slunného, i když podmračeného dne se naše jednotka vydala na Letiště Leoše Janáčka do Ostravy-Mošnova, kde se konala přehlídka vojenské techniky, a to nejen naší armády, ale i zahraničních. Hned za vstupní bránou byli někteří členové od jednoho „velice chytrého a rádoby zajímavého“ člověka náležitě „poučeni“, že správný voják si nic hořícího veřejně do úst nestrká :-) Vzápětí byl tento nepříjemný moment vykompenzován skupinkou pohledných slečen zastupujících nápoj značky Red Bull, které, majíce nás za příslušníky našich ozbrojených sil, nás zdarma napojily tímto povzbuzujícím nápojem. Neodmítli jsme :-)

Bylo také vidět, že nejsme zdaleka jediní, kdo si toho dne našel cestu sem. Jak jsme se později dozvěděli, celkem navštívilo areál 50 – 60 tisíc diváků, což si myslím je velice pěkné číslo. Jako první jsme se rozhodli navštívit sekci s všemožným špičkovým vybavením pomáhajícím nejen našim profesionálním vojákům. Byly k vidění například chemické obleky světově proslulé protichemické jednotky z Liberce, přístroje pro měření radiace, detektory kovu, scannery zavazadel a jiné vymoženosti. Nutno vyzdvihnout to, že jsme se zde setkali většinou s příjemnými příslušníky, kteří nám vybavení ochotně předvedli a zodpověděli i naše dotěrné dotazy.

Poté jsme se přesunuli do areálu kolové techniky. Zde byly k vidění nejen třeba nejnovější vozidla Tatra a tanky T 72 CZM4, ale i méně znalým návštěvníkům známá technika. Namátkou zmiňme například Bojové vozidlo pěchoty, na kterém jsme si dokonce pořídili i skupinovou fotografii. Polská armáda zde také pořádala projíždky v jejich verzích džípu značky Hummer a my jsme se zde zasmáli skupince „praví Specnaz“, která vypadala, že se řídila heslem „Každý doplněk jiného druhu.“ :-)

Dále zde byla k vidění sekce letecké techniky zahrnující jak vrtulníky a bojové letouny, tak i například speciální dopravní letadla americké armády. Nutno podotknout, že jejich velikost je opravdu značná :-) Detailně jsme si zblízka prohlédli i tak diskutované Saab JAS-39 Gripen. Nevím, jak ostatním, mně ovšem připadal tento letoun ze všech nejhezčí. A co tento prcek ze Švédska umí, jsme se přesvědčili při letecké show, kde (nejen) podle mě předčil i tak moderní stroj, jako je Eurofighter Typhoon F2. Vrcholem dle mého názoru byla takřka hodinová simulace bitvy v podání jednotek naší armády, kde bylo zastoupeno opravdu velké množství rozličné techniky a ukázek různých situací. Myslím, že kdo toho sobotního dne zavítal na ostravské letiště, rozhodně neodcházel zklamán. A my se již můžeme těšit, co pořadatelé připraví na další ročník této ojedinělé akce, která svou koncepcí a rozsahem nemá obdoby nejen v celé České republice, ale ani ve Střední Evropě.