LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Den osvobození - 8.5.

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 44
Datum: 2008-05-30 00:32:58
Napsal: rotmistr ČOUD
Komentář: 8. května je den, který by si měl pamatovat každý. Většina snad ví, že je to den, kdy bylo československo osvobozeno americkými a sovětskými jednotkami od německého útlaku a den na to oficiálně skončila II. světová válka. Těm méně vzdělaným bohužel stačí to, že je to den volna.







Jako klub vojenské historie máme jistou povinnost pamatovat si a svým způsobem také trochu uctít tento den. Proto jsme se zúčastnili pietní akce, která se jako každý rok ve Valašském Meziříčí konala. Letos byla navíc při této příležitosti odhalena na zámku Žerotínů nová pamětní deska, která připomíná jména valašskomeziříčských občanů, členů odboje, kteří byli těsně před koncem války popraveni fašisty.

Kromě bojovníků za svobodu, zástupců města, historiků, novinářů a mnoha dalších lidí byli pozvání také veteráni ze 71. výsadkového praporu, kteří přijeli ze Zlína. Bylo nám ctí, že jsme se mohli této akce zúčastnit po jejich boku a stát co by čestná stráž u mohyly na Helštýně. Naše účast sice nebyla valná, protože se dostavili pouze čtyři členové, jenže nejde přece o počet, ale o dobrý úmysl. Dva další členové jednotky navíc dodrželi dlouholetou tradici a místo vycházkové uniformy zvolili tradiční sokolský kroj, takže v podstatě nás bylo šest.