LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Hydratační vak 3l

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 62
Datum: 2008-11-16 19:05:34
Napsal: rotný EL.DŽI
Komentář: Několik poznatků k hydratačnímu vaku 3l tactical od firmy ALP.







Hydratační vak 3l tactical od firmy ALP

Jelikož mě přestalo bavit tahat s sebou čutory, pachtit se s nimi při vyndávání z kapes vesty a hlavně při jejich vracení, rozhodl jsem se, že si koupím hydratační vak. Jako zapřísáhlý „alpák“ jsem samozřejmě volil značku SOURCE, kterou u nás zastupuje a pro českou armádu a příznivce vzoru 95 upravuje firma ALP. Původně jsem myslel, že si koupím jen vak a budu jej nosit v horní zádové kapse. Taky se tak stalo, ale bylo to poměrně nepraktické. Zejména co s týče plnění, ale myslím, že i samotný vak docela trpěl. Problém je s velikostí kapsy, ve které musel být vak přeložen.

Dokoupil jsem si tedy tenhle roztomilý batůžek. Je klasicky z cordury, váží asi půl kila a jsem s ním naprosto spokojen. Uzávěr je dostatečně velký pro pohodlné plnění. Pod uzávěrem se nachází ucho, za které lze vak při plnění držet. Voda tak neteče všude kolem, jak tomu bývá zvykem u obyčejných sportovních vaků. Celý obal je také nahoře opatřen velkým pevným uchem, za které lze osobu, která jej nese v pohodě odtáhnout. Na spodní i horní straně obalu jsou poutka se sponami fastex, pomocí kterých se vak dá uchytit na výstroj, aniž by bylo nutné použít ramenní popruhy. Spony například bez větších problémů pasují na zádové poutka vest ALP. Vak se tak může stát součástí vesty a není nutno řešit žádné problémy s popruhy. Ty je v tomto případě možno odepnout a uschovat do menších kapes ve spodní straně obalu. Jedna větší kapsa je také v horní části obalu. Na spodní straně obalu je dále plastové očko, které slouží k zavěšení při případném sušení vaku. To jsem ještě za dobu co jej mám nepoužil, tedy lépe řečeno, vak ještě s frekvencí používání neměl kdy vyschnout. Na nosných popruzích, je samozřejmě příčný hrudní popruh, který zajišťuje fixaci na těle, případně na vestě.

Z boku obalu je zip, kterým se vyndává samotný vak. Před tím je nutno odšroubovat víko a pod ním pojistný kroužek, který spojuje vak s obalem. Poté se dá vak bez problému vyjmout a vyčistit. K tomu je určen speciální uzávěr, který se nachází v horní části vaku. Po jeho vysunutí se dá otevřít celá horní strana, takže vak můžeme zevnitř vyčistit například houbičkou. Materiál vaku je opatřen speciálním povrchem, který pomáhá udržovat vodu čerstvou a zabraňuje tvoření plísní, nebo usazenin. S vodou jsem nikdy problémy neměl, i když jsem několik týdnů vak pouze doléval čerstvou vodou. Přiznám se, že někdy jsem z jedné náplně žil i dva týdny a voda byla pořád dobrá. Obal vaku je opatřen izolací, takže v letních vedrech vydrží voda příjemně chladná. Dokonce jsem si několikrát troufl nosit v něm i horký čaj. Teplota se držela poměrně dlouho a vaku to vůbec nevadilo.

Obal je přizpůsoben na vytažení hadičky z pravé i z levé strany. Hadička má zelený oplet, takže splývá s výstrojí a je dostatečně chráněna. Její délka je dostatečná i pro případ, že je vak přichycen na velkém batohu. Bez problému tedy dosáhne k ústům. Na každém ramením popruhu je očko ze suchého zipu, do kterého lze hadička uchytit. Náustek je zalomený do pravého úhlu. Je to pohodlnější, než když člověk musí pít z hadičky ohnuté do oblouku, nebo musí otáčet hlavu. Náustek se zamyká zasunutím a pootočením. Vše se dá udělat bez potíží pomocí zubů. Každý náustek je opatřen ještě protiprachovou krytkou, která se na něj nasazuje. Je přichycena lankem, takže nehrozí její ztráta.

Já osobně si ještě do obalu schovávám nějaké müsli tyčinky, kdyby bylo nejhůř. Nosím jej klasicky na popruzích, protože jej používám i normálně, když někam jdu a podobě. Tento hydratační vak je opravdu kvalitní a jsem rád že jej mám. Zkrátka maximální spokojenost, stejně jako se všemi výrobky ALP.

Více informací včetně obrázků najdete na www.alp-army.cz