LOGIN:      | 
  
ÚVOD
O PRAPORU
JEDNOTKA
GALERIE
ČLÁNKY
GUESTBOOK
ODKAZY
KONTAKT INFO


Aktualizace: 26.3.2013
Návštěv: 
Online je 


26.03.2013 »
Po opravdou dlouhé době proběhla první fáze aktualizace obsahu webu, jmenovitě pak úvodní stránky, sekcí Jednotka, O praporu a Nábor.

21.07.2011 »
Po dlouhé době nějaké nové fotogalerie!

27.03.2010 »
Lidé viďte! ...nové videogalerie!

03.03.2010 »
Lidé čtěte! ...nové články!

05.02.2010 »
Přidány nové fotogalerie.

24.01.2010 »
Do fotogalerie Ostatní přidány nové fotky.


Články






Chestrig firmy ALP

box_grey INFORMACE O ČLÁNKU
ID článku: 75
Datum: 2009-05-18 07:30:09
Napsal: rotmistr EL.DŽI
Komentář: Mé prozatímní hodnocení tohoto výrobku, článek ještě projde úpravami...







Před nedávným časem jsem se stal majitelem poslední verze chestrigu, nebo taky jak někteří říkají bandalíru od firmy ALP. Chestrig se oproti vestě převléká přes hlavu a zapínání je řešeno dvěmi popruhy s nexus sponami na každém boku. Není přímo určený k přežití a přesunům na větší vzdálenosti s batohem jako taktické vesty od stejné firmy, nýbrž spíše k přímému boji a krátkodobým akcím pro které si uživatel může na UV připevnit libovolné sumky. Asi hlavní předností je možnost vložení balistické ochrany do přední i zadní části chestrigu a tím z něj vlastně vytvořit kombinaci balistické vesty a nosného systému zároveň. Materiál je klasická ALPácká cordura rip-stop a z vnitřní strany, tedy od těla síťovinou jaká je použita na vestách a která dobře větrá a odvádí vlhkost.

Přední díl je obráceného tvaru T a je celý opatřen UV. Vkládání plátu je vyřešeno kapsou, která je po celém předním dílu a její zavírání je řešeno něčím jako přehyb na kapse se suchým zipem. Ten se zahýbá a zapíná k tělu, takže není vidět oproti prvním verzím chestrigu venku na prsou. Spodní část předního dílu sahá až pod paže a objímá tak trup, takže umožňuje maximální využití UV. Na konci v podpaží jsou nexus spony pro spojení se zadním dílem. Po obvodu jsou také čtyři plastové průvleky ke kterým jsou přídavné nilonové popruhy s rychlo-utahovacími sponami pro přichycení opasku. V horních rozích náprsní části jsou stahovací oka pro uchycení k trákům zadního dílu. Přední Díl se dá ještě upravit na variantu bandalíru a to pouhým, sklopením náprsní části (samozřejmě s vyndaným balistickým plátem) směrem k tělu. Tam se zajistí přes šikmé popruhy stahovacími oky, takže touto úpravou vznikne vlastně takový břišní, či hrudní pás s UV. Většinou se tato varianta využívá společně s jednoduchými tráky k nesení samostatných sumek se zásobníky přes balistickou, nebo střepinovou vestu.

Zadní díl by se dal popsat jako písmeno Y , je obdélníkového tvaru a z vrchní části vycházejí tráky pro připojení k přednímu dílu pomocí nexus spon. Na trácích je našitý suchý zip pomocí kterého se reguluje jejich délka , přes něj jsou v odstupech šikmo našity nilonové popruhy, jako horizontální vazba, která slouší k přichycení horního náprsního dílu přední části tak aby neodstával od těla. Šikmé popruhy se dají využít na provlečení vedení vysílačky či stahovacích pásků, nebo jiného příslušenství. Je možné je taky využít jako UV, ale omezeně. Balistický plát se opět do dílu vkládá přes přehyb se suchým zipem, která je skryta uvnitř. Celá zadní část je opět pošita UV. Nahoře je klasicky ucho pro přenášení kompletu, nebo odtažení raněného. Je klasicky bytelně přišito, takže myslím že by to neměl být problém. Oproti starším verzím nahoře ze stran ucha jsou našity díly z pevného pogumovaného materiálu tak, aby byly zešikma pro spojení s předním dílem. Nevím proč výrobce zvolil tento materiál, ale funguje dobře a nijak neomezuje funkci UV. Poslední spony jsou vzadu horizontálně na zafixování chestrigu okolo těla. Na horní i dolní straně jsou přes UV ještě našita dvě očka ze stejného popruhu, ale oproti UV volnější. Ty slouží k přichycení hydratačního vaku Source, na němž jsou pro toto přímo popruhy se sponkami.

Jako doplňkový díl jsou k chestrigu další samostatné zádové tráky tvaru X, které jsou polstrovány podobně jako u batohu a mají spoustu dalších praktických průvleků a poutek. Tráky se provlékají křížem přes zádový zpevňovací díl, který drží oba tráky na místě a zabraňuje jeich vzájemnému posunutí. Tento díl se dá využít v případě delšího přenášení batohu nebo jízdy v automobilu či horkých letních dnech. Hlavní použití tráků je v kombinaci se složeným předním dílem na takzvaný bandalír. K trákům je ještě stavitelný nylonový popruh k fixaci bandalíru horizontálně kolem těla.

Sice nemám chestrig nijak dlouho, ale z mých dosavadních zkušeností jej hodnotím velmi kladně. Nosí se pohodlně a umožňuje celkově lepší přístup ke všem sumkám, které jsou vlastně přes celý přední díl. Nedělá mi problém se rychle dostat i do sumek pod paží, což je oproti vestě mnohem pohodlnější. S trochou fantazie a šikovnosti si člověk dokáže sestavit libovolné sumky jak mu vyhovují. Já sice k chestru UV opasek nenosím, ale ve spojení s ním by byla užitnost opravdu obrovská. Mně naprosto dostačuje základní „křížovka“ chestrigu a dokonce mi zbývá spousta volného místa. Cena oproti vestám od ALPu je sice vyšší, ale odměnou je pohodlné nošení a vysoká modulárnost a větší počet možností nošení s více díly. Na závěr bych doporučil chestrig hlavně aktivním střelcům, kteří potřebují mít zásobníky stále po ruce a na zalehávání nemají čas. Myslím že ideální volba je vlastnit vestu TL98 mkII a k tomu chestrig a vybírat dle akcí a cvičení, samozřejmě je to finančně náročnější, ale coby člověk neudělal pro svůj koníček. Pro přežití bych raději zvolil vestu, zato pro akčnější užití a CQB chestrig.